Na een traumagebeurtenis reageer je vaak een periode schrikachtig, alert en angstig. Soms trek je jezelf terug, kan je je minder goed concentreren, slaap je slecht, speelt je niet meer fijn en heb je geen plezier meer in dingen. Soms wordt je druk, ben je snel boos, maak je veel ruzie en doe je brutaal. Of je claimt je ouders, bent erg angstig en hebt een terugval in vaardigheden. Je gevoel van basisveiligheid is aangetast.
Bijna iedereen wil na een ingrijpende ervaring net doen alsof er niets gebeurd is en de “draad weer oppakken”. Het helpt als je omgeving je daarbij ondersteund. De nare herinnering blijft nog wel een tijd in je hoofd en lijf zitten, maar het lukt je ook om stapje voor stapje je gewone leven weer op te pakken.
Soms blijven de reacties op de traumagebeurtenis te lang na slepen. Het verstoord je leven en je ontwikkeling. Je komt er nog niet op een goede manier los van. Er is dan sprake van een trauma stoornis.
Opvoeders en jeugdigen snel passende informatie en ondersteuning geven na een ingrijpende gebeurtenis kan het vastlopen in de verwerking voorkomen. We ondersteunen met eerste hulp, screenen gedrag en kunnen dan zo nodig snel extra inzetten als er wel een trauma tot ontwikkeling komt.
Bij ZO! draaien we niet om nare ervaringen heen. De ervaringen zijn hiervoor te ingrijpend. Goede hulp die er niet om heen draait maakt het mogelijk om “de draad echt weer op te pakken”. Gelukkig hoeft het ook niet moeilijk te zijn; voor trauma zijn er behandelingen die snel verbetering geven.
Tab Item Content
Met een verwijzing van je huisarts, kinderarts, jeugdarts, gecertificeerde instelling of gebiedsteam (voor mensen onder de achttien) hebben we met veel gemeenten een contract. De kosten worden dan volledig vergoed.
Als je 18 jaar en ouder bent kan je huisarts je verwijzen voor kortdurende generalistische GGZ (voorheen GBGGZ). Je kosten worden dan volledig vergoed door je verzekeraar, mist die een contract met ons heeft gesloten. Anders wordt een deel vergoed. Je kan bij je verzekeraar vragen wat ze jou vergoeden.
Binnen de zorgverzekeringswet kost het je beide keren wel je eigen risico.
Tab Item Content
Tab Item Content
Tab Item Content