uitdagingen

ADHD

Bij ADHD werken je hersenen op een speciale manier; direct en snel. Best handig is sommige situaties, maar onhandig in andere situaties. Bijvoorbeeld als je rustig moet zitten, een taak moet maken of je langere tijd moet concentreren. Of je ouders of op school je vragen iets te doen, en jij al lang met wat anders bezig bent. En je bij andere kinderen snel reageert, waardoor er problemen kunnen komen.

Bij ZO! zoeken we met jou en je omgeving uit hoe jou informatie verwerking gaat. Hierna hebben we diverse middelen om jou en je omgeving te ondersteunen om het beste uit jezelf te halen.

ADHD en ADD is een opsomming van kenmerken waarbij kinderen, jongeren en volwassenen zich zich minder goed kunnen concentreren, drukker zijn en impulsiever reageren. Het kan de gewone ontwikkeling en het dagelijkse leven ernstig verstoren. Kinderen en jongeren kunnen leerachterstanden krijgen, doordat ze minder goed kunnen opletten. Met vriendjes kan het lastig zijn, omdat ze vaak te impulsief reageren. Thuis kunnen ze gewone taken vaak niet soepel uitvoeren. Door ouders en leerkrachten moeten ze vaker gecorrigeerd worden, waardoor hun zelfbeeld negatief kan worden. Naast de drukke variant kennen we ook de rustige variant; ADD. Dan heb je wel moeite om je te concentreren, maar bent niet vaak impulsief. Het valt vaak minder snel op.

Bij  ADHD en ADD moeten ouders en school een aangepaste stijl van opvoeden ontwikkelen. Als de kinderen groter worden moet niet alleen de omgeving kunnen omgaan met het probleem, maar moeten de kinderen er zelf ook mee om leren gaan. In de loop van de jaren kunnen problemen hierdoor milder worden.

Voor aanpassing of instellen van eventuele medicatie verwijzen we naar een kinderpsychiater of kinderarts. Medicatie is in onze visie een therapie die tijdelijk effect heeft. Het kan helpen een moeilijke periode te overbruggen of een verandering op gang te brengen. Medicatie alleen heeft op de lange termijn geen effect.

ZO!-zorgoplossingen

Onze zorg is altijd opgebouwd uit het zorgvuldig en gezamenlijk uitzoeken wat er aan de hand is en een combinatie van verschillende behandelingen.

Veelgestelde vragen

Tab Item Content

Met een verwijzing van je huisarts, kinderarts, jeugdarts, gecertificeerde instelling of gebiedsteam (voor mensen onder de achttien) hebben we met veel gemeenten een contract. De kosten worden dan volledig vergoed.
Als je 18 jaar en ouder bent kan je huisarts je verwijzen voor kortdurende generalistische GGZ (voorheen GBGGZ). Je kosten worden dan volledig vergoed door je verzekeraar, mist die een contract met ons heeft gesloten. Anders wordt een deel vergoed. Je kan bij je verzekeraar vragen wat ze jou vergoeden.
Binnen de zorgverzekeringswet kost het je beide keren wel je eigen risico.

Tab Item Content

Tab Item Content

Tab Item Content

FAQ content 1
FAQ content 1
FAQ content 1