oplossing

Kindertherapie

In kindertherapie helpen wij kinderen problemen te begrijpen, te verwerken en verder te kunnen. We oefenen met nieuw gedrag en nieuwe vaardigheden, vaak samen met ouders.

Hoe het programma werkt

Waar?

Bij ons op de praktijk. Soms kan het thuis.

Hoe?

Door samen met je therapeut te kletsen, denken over, oefenen, tekenen of spelen.

Hoevaak?

Meestal om de week 45 minuten (tijdens schooltijd).

Hoe lang?

Soms hoeft het maar bijvoorbeeld 10x, maar vaak is het ook langer.

Vormen van kindertherapie

De vorm van de contacten kan erg verschillen. Dit is afhankelijk van wat past bij het kind en wat het doel is. Er kan worden gepraat, maar ook worden gespeeld. Er kan worden gewerkt met huiswerkopdrachtjes, training, dagboekjes, computerprogramma’s of er wordt in de therapie getekend, spelletjes gedaan, naar muziek geluisterd enz. Vaak werken we met een combinatie van Cognitieve Gedragstherapie, speltherapie en bewegingstherapie. We doen eerst onderzoek zodat we weten wat we moeten doen. Het onderzoek is vooral veel werk voor de ouders, want die moeten veel lijsten invullen.

Therapie steunt, maar is (in een later stadium) ook confronterend. De eerste afspraken gaan vooral over het opbouwen van contact en vertrouwen. Contact is meestal eens per twee weken of (een periode) iedere week.



Kindertherapie en ouders

Hoe jonger het kind, hoe belangrijker de afstemming met de ouders is. Het kind mag in therapie zijn eigen dingen uiten. Vaak helpt het hem juist dat ouders dit niet direct weten. 

Toch moeten ouders mee blijven doen en kunnen geheimen belastend zijn. Af en toe is er dan ook overleg met de ouders om bij te praten over hoe het gaat of is er ouderbegeleiding, zodat ouders thuis kunnen oefenen met wat er in de therapie wordt geleerd.

Bij veel klachten zijn ouders juist volledig of deels aanwezig en werken we met zijn allen aan de problemen. In combinatie met ouderbegeleiding krijgen we dan een strekte mix.

ZO!-zorgoplossingen

Onze zorg is altijd opgebouwd uit het zorgvuldig en gezamenlijk uitzoeken wat er aan de hand is en een combinatie van verschillende behandelingen.

Wat willen we bereiken met deze behandeling?

Behandeldoel 1

Het kind snapt zijn eigen reageren (denken en voelen) beter.

Behandeldoel 2

Het kind heeft nieuwe manieren van omgaan met de dingen.

Als er vervelende dingen zijn geweest, zijn die opgeruimd en niet meer zo vervelend om aan terug te denken.

Behandeldoel 3

De "stagnatie" is opgelost en de ontwikkeling krijgt ruimte. Hierbij houden we rekening met de eigen mogelijkheden van het kind.

De omgeving weet hoe te reageren.

(Wat eigenlijk een doel van een andere Oplossing is, maar vaak ook bij Kindertherapie het belangrijkste is).

Andere relevante pagina’s

Beter Bij de Les

Braingame Brian

Onderzoek & advies

Naschoolse behandeling

Remweg

ZO! Skool

Veelgestelde vragen

Met een verwijzing van je huisarts, kinderarts, jeugdarts, gecertificeerde instelling of gebiedsteam (voor mensen onder de achttien) hebben we met veel gemeenten een contract. De kosten worden dan volledig vergoed.
Als je 18 jaar en ouder bent kan je huisarts je verwijzen voor kortdurende generalistische GGZ (voorheen GBGGZ). Je kosten worden dan volledig vergoed door je verzekeraar, mist die een contract met ons heeft gesloten. Anders wordt een deel vergoed. Je kan bij je verzekeraar vragen wat ze jou vergoeden.
Binnen de zorgverzekeringswet kost het je beide keren wel je eigen risico.

Tab Item Content

Tab Item Content

Tab Item Content

faq test oplossingen

FAQ content 1
FAQ content 1
FAQ content 1