oplossing

Screening gehechtheids behandeling

ZO!-zorgoplossingen is een jeugd GGZ-organisatie met een specialisatie op diagnostiek en behandeling bij ernstige problemen in gehechtheidsrelaties.

Hoe het programma werkt

Waar?

Bij ons op de praktijk

Hoe?

Insturen van eerdere rapportages, enkele gesprekken, mogelijke enkele aanvullende vragenlijsten.

Hoevaak?

1-3 contacten in onderling overleg te plannen.

Hoe lang?

Binnen enkele weken.

Wanneer screening op gehechtheidsbehandeling

Regelmatig worden kinderen en jongeren, na verkenning of diagnostiek elders, aangemeld voor behandeling bij ZO! voor gehechtheidsproblemen. Er is vaak al veel eerdere zorg geweest en er zijn meestal veel klachten. Het is niet wenselijk lang te wachten op verdere zorg.

Uit de informatie bij aanmelding is niet altijd al direct af te leiden welke behandeling gedaan kan worden. Vanuit onze specialisatie kijken wij altijd nog net iets scherper naar waar het binnen gehechtheidsrelaties goed en nog niet zo goed gaat. Soms blijkt dan dat behandeling op gehechtheid niet goed gaat lukken of dat er andere opties zijn.

Om hier sneller duidelijkheid in te krijgen biedt ZO! screening aan. Hierbij wordt voorkomen dat kinderen of jongeren lang op de wachtlijst staan en vervolgens na start blijkt dat behandeling toch niet goed uitvoerbaar is bij ons.

Ook kunnen we binnen de screening mee denken over de eventuele behandeling bij collega organisaties of wat er overbrugging gedaan kan worden.

Behandeling gehechtheidsrelaties

Bij onze behandeling ligt de nadruk op bijstelling van patronen binnen de huidige primaire gehechtheidsrelaties, gehechtheidsgedrag en gehechtheidsrepresentaties vanuit een attachment-based benadering. Er is hierbij aandacht voor het corrigeren van voorliggende belastende ervaringen, het opdoen van corrigerende ervaringen rondom zorg binnen de huidige veilige opvoedingsrelaties met vaste emotioneel beschikbare opvoeders, het op gang brengen/versterken van interne differentiatie, eventuele traumaverwerking, opbouwen mentaliserend vermogen en (uiteindelijk) verbeteren van gedrag.

Opvoeder krijgen ondersteuning rond reflectief functioneren en gedoseerd sensitief en empathisch reageren.
Middelen die we hebben zijn bijvoorbeeld Therapeutisch Opvoeden (via opvoeders), CONNECT oudergroep, ondersteuning op school, Differentiatie- & Fasetherapie, EMDR en andere traumatherapieën, mentaliseren bevorderende therapie (voor kind en opvoeders), ITGG K&J, middelen uit sensorimotorpsychotherapy, ondersteunende medicatietherapie en gedragstherapie.

Behandeling is langdurig (van 1,5 tot 3 jaar), vraagt veel overleg met en inzet van opvoeders en omvat aandacht voor alle levensgebieden. Afhankelijk van het startbeeld kan er in het gezin worden gewerkt.

ZO!-zorgoplossingen

Onze zorg is altijd opgebouwd uit het zorgvuldig en gezamenlijk uitzoeken wat er aan de hand is en een combinatie van verschillende behandelingen.

Wat willen we bereiken met deze behandeling?

Behandeldoel 1

We weten nog beter hoe de problemen in de gehechtheidsrelaties er uit zien.

Behandeldoel 2

Opvoeders en omgeving weten wat de behandeling van het kind en hen gaat vragen.

Behandeldoel 3

We weten of de behandeling bij ZO! op gehechtheid zinvol en haalbaar is of welke andere behandeling beter past.

Andere relevante pagina’s

Beter Bij de Les

Braingame Brian

Onderzoek & advies

Naschoolse behandeling

Remweg

ZO! Skool

Veelgestelde vragen

Met een verwijzing van je huisarts, kinderarts, jeugdarts, gecertificeerde instelling of gebiedsteam (voor mensen onder de achttien) hebben we met veel gemeenten een contract. De kosten worden dan volledig vergoed.
Als je 18 jaar en ouder bent kan je huisarts je verwijzen voor kortdurende generalistische GGZ (voorheen GBGGZ). Je kosten worden dan volledig vergoed door je verzekeraar, mist die een contract met ons heeft gesloten. Anders wordt een deel vergoed. Je kan bij je verzekeraar vragen wat ze jou vergoeden.
Binnen de zorgverzekeringswet kost het je beide keren wel je eigen risico.

Tab Item Content

Tab Item Content

Tab Item Content

faq test oplossingen

FAQ content 1
FAQ content 1
FAQ content 1