Aanmelden

Aanmelden

Bij ZO! kan je jezelf of je kind/jongere zelf aanmelden. Je hebt eerst een verwijzing of beschikking nodig (zie verder).

Bij kinderen onder de 16 jaar moeten met gezag belaste ouders (of voogd) akkoord geven. Kinderen en jongeren moeten natuurlijk zelf ook willen. Hoe het verder precies zit met privacy en delen van informatie kan je onder aan deze pagina lezen.

Wanneer kan je je aanmelden?

Als je een verwijzing hebt van een arts (huisarts, jeugdarts of specialist), Bepaling van je gezinsvoogd/voogd of Beschikking van je gemeente (18-), kan je ons een aanmeldformulier vragen.

Verwijsbrief van je arts

Als je huisarts, jeugdarts, kinderarts of andere specialist verwijst, kunnen wij zorg geven binnen de Jeugdwet (18-) of Zorgverzekeringswet (18+).

Bij start verkennen wij samen wat we gaan doen. Hierna vragen wij je gemeente (bij 18-) ons een Beschikking te geven. Inhoudelijke info hoeven we niet te delen met je gemeente.

Een Beschikking vragen kan alleen als je gemeente al een contract met ons heeft gesloten. Als dit niet zo is, dan moet je voor we starten contact zoeken met je gemeente om de financiering te regelen.

Bij 18+ kunnen wij zorg geven binnen de Zorgverzekeringswet, voor monodisciplinaire zorg bij relatief eenvoudige problemen. Ons zorgaanbod is bij 18+ alleen voor vragen en problemen samenhangend met afgestaan zijn en adoptie.

We geven alleen zorg aan cliënten 18+ die verzekerd zijn bij een zorgverzekeraar die een contract met ons heeft gesloten.

Bepaling van een gecertificeerde instelling

Als een gezinsvoogd of voogd van een Gertificeerde Isntelling betrokken is, kan deze een Bepaling Jeugdwet afgeven.

Bij start verkennen we samen met jou en de gezinsvoogd/voogd wat we gaan doen. Hierna vragen wij de betalende gemeente ons een Beschikking te geven. Inhoudelijke info hoeven wij niet te delen met je gemeente.

Als de betalende gemeente niet een contract met ons heeft, dan moet de GI voor we starten met de gemeente de financiering regelen.

Toewijzing van je gemeente

Het gebiedteam van jouw gemeente kan met jou een ondersteuningsplan maken en van daaruit ons een Beschikking geven om zorg te geven.

Bij start kijken we met jou en gebiedsteamwerker verder naar het plan en of dit nog een aanpassing vraagt. Als wij hierna de Beschikking binnen hebben gaan we aan het werk.

Je gebiedsteammedewerker blijft als casusregisseur betrokken en mee kijken hoe het gaat.
Natuurlijk houden we ons hierbij aan je recht op privacy en bescherming op het (niet) delen van je info.

Hoe kan je je aanmelden?

Verwijzing

Voor je je bij ons kunt aanmelden, heb je een verwijzing nodig van een arts, Bepaling van een Gecertificeerde Instelling of een Beschikking van je gebiedsteam.

Aanmelden

Stuur ons een e-mail als je een verwijzing, Bepaling of Beschikking hebt. Wij sturen je daarna een formulier om je aan te melden.

Als wij je verwijzing niet rechtstreeks van je arts hebben gekregen, stuur m dan mee.

Intake

Als er een plek is, nemen we contact op om een intakegesprek in te plannen en samen een eerste plan te maken.

Aan de slag

Jouw behandeling kan beginnen!

Wachtlijst

We hebben een wachtlijst en daardoor moet je helaas eventjes wachten. Wij doen niet aan standaard producten, waardoor, waardoor wij niet kunnen voorspellen wanneer een huidige cliënt weer zonder onze hulp verder kan en er ruimte is voor nieuwe trajecten. En we kijken ook wie van ons team goed bij jou vraag past; daardoor ben je soms sneller aan de beurt of moet je langer wachten.

Kinderen en Jeugd

Hou rekening met een wachttijd van gemiddeld 4 maanden of langer (schoolvakanties niet meegerekend). Wij hebben vervolgens geen interne wachttijden. Bij start koppelen we je namelijk direct aan een zorgverlener die met je verder gaat, of regelt dat iemand anders van ZO! (delen van) de zorg gaat uitvoeren.

Wanneer een zorgverlener uit ons team, die past bij jou zorgvraag, een plek vrij krijgt, neemt hij/zij contact met je op.

Als je niet zo lang kunt wachten op de zorg; overleg dan met je verwijzer over of er een andere zorgaanbieder is die je eerder kan helpen.

Wanneer je bij ons op de wachtlijst staat, kunnen wij je nog geen ondersteuning bieden. Dit kan pas na de intake.

EMDR poli Kind & Jeugd

Voor de EMDR poli Kind & Jeugd is de wachttijd 4 weken.

Volwassenen

Voor volwassenen geven we kortdurende GGZ bij vragen samenhangend met afstand en/of adoptie. De wachttijd is gemiddeld 1 jaar, vakanties niet meegerekend. Afspraken met volwassenen zijn op onze locatie in Leeuwarden.

Als je niet zo lang kan wachten; overleg met je huisarts, kinderarts, jeugdarts of gebiedsteam over aanmelden bij een andere zorgaanbieder. Volwassenen kunnen ook contact zoeken met hun zorgverzekeraar voor wachtlijstbemiddeling. In de tijd dat je bij ons op de wachtlijst staat kunnen wij geen ondersteuning bieden. Zorg kan pas starten na ontvangst van een correcte verwijsbrief en/of beschikking.

Laatste update: 19-03-2025

Crisis of spoed?

Onze zorgverleners zijn op hun eigen e-mailadres en eigen nummer vaak bereikbaar, maar wij hebben niet een eigen crisis dienst.

Als er een crisissituatie is en je kan je eigen zorgverlener(s) van ZO!, buiten kantoortijden, in het weekend of bij vakanties, niet binnen maximaal 1 uur (of zo veel korter dan nodig passend bij de crisis) bereiken per:

Dan moet je contact opnemen met Spoed4Jeugd in je eigen regio of met je huisarts of dokterswacht.

In levensbedreigende situaties moet je 112 te bellen.

Bij dreigende suïcide of acute zorgen over suïcide belt je met 113 / 0800-0113 of online contact 113.nl

Veelgestelde vragen

Tab Item Content

Met een verwijzing van je huisarts, kinderarts, jeugdarts, gebiedsteam of gezinsvoogd (voor mensen onder de achttien) hebben we met veel gemeenten een contract. De kosten worden dan volledig vergoed.

Als je 18 jaar en ouder bent kan je huisarts je verwijzen voor kortdurende generalistische GGZ. Je kosten worden dan volledig vergoed door je verzekeraar, mist die een contract met ons heeft gesloten. Het kost je wel je eigen risico?

Heeft jou gemeente niet een contract met ons gesloten; overleg dan met je gebiedsteam.

Heeft je zorgverzekeraar niet een contract met ons gesloten voor dit jaar; we kunnen je dan helaas niet in zorg nemen. 

Alle mensen bij ZO! zijn uitvoerend zorgverleners en besteden hun tijd aan de afspraken met hun cliënten. Wij hebben geen telefonist die berichtjes (toch alleen maar) doorgeeft. 

Als je in zorg bent bij ons krijg je het rechtstreekse mailadres en nummer van je eigen zorgverlener. Die is niet steeds beschikbaar, maar zoekt contact als je een bericht stuurt.

 

 

Tab Item Content

We geven voorrang voor vragen vanuit gezinsvoogden, vragen rond adoptie, FASD en voor de EMDR poli.

Helaas kunnen we niet voor alle andere ook belangrijke vragen voorrang geven.

Aanmelden

Stuur ons een e-mail. Wij sturen je daarna een formulier om je aan te melden. Hebben wij nog niet je verwijzing? Stuur deze dan mee.