30 Sep 2019 19:30

Thema ASS bij meisjes (2019)

Autisme komt minder vaak voor bij meisjes dan bij jongens. Maar het lijkt ook minder vaak herkend te worden. Dit komt onder andere doordat autisme er bij meisjes en vrouwen, op het eerste gezicht, anders uit kan zien. Het lijkt minder ernstig en minder typisch autistisch. Dus kan je dan wel van autisme spreken?

Veel meisjes en vrouwen met autisme doen er ook veel aan om maar ‘normaal’ gevonden te worden. Ze gaan hun problemen camoufleren, maar dit kan een hoge tol eisen. Geregeld krijgen ze bijkomende lichamelijke en psychische problemen (zoals angst, depressie, burn-out klachten, eetstoornissen). Maar behandeling van deze problemen helpt maar tijdelijk, onvoldoende of zelfs averechts, omdat er geen rekening wordt gehouden met het onderliggende autisme. Het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor hoe autisme er bij meisjes en vrouwen uitziet, zodat dit beter herkend wordt en passende behandeling en begeleiding ingezet kan worden.

Tijdens deze avond staan we stil bij onderscheidende kenmerken van meisjes en vrouwen met autisme, de verschillen met jongens, en specifieke adviezen voor de omgeving van meisjes met ASS.

Voor deze avond hebben we Marrit Buruma uitgenodigd. Marrit Buruma is orthopedagoog en werkzaam bij het Expertise Team Jonge Kind van INTER-PSY. Zij doet wetenschappelijk onderzoek naar vroeg sociaal communicatief gedrag van jonge kinderen met autisme (0-6 jaar). Daarbinnen heeft ze zowel vanuit de klinische praktijk veel ervaring met meisjes met ASS (diagnostiek en behandeling) en heeft ze hier met collega’s meerdere artikeltjes over gepubliceerd. Zij is lid van de FANN en van het Autisme Jonge Kind – Expertisenetwerk.


Deze activiteit is voorbij.